Son günlerde sosyal medya platformu üzerinden kamuoyunu yanıltıcı nitelikte ve eksik bilgilerle kaleme alınmış olan “Bir Okul Gasp Ediliyor” başlıklı içeriğe ilişkin olarak, Amasya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunlu hale gelmiştir.
Amasya Üniversitesi, 17.03.2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, 01.03.2006 tarih ve 5467 Sayılı Kanun’la kurulmuş bir Devlet üniversitesidir.
Bugün itibarıyla Amasya Üniversitesi’nde 20.815 aktif öğrenci öğrenim görmektedir. Bu büyük öğrenci kitlesine, alanında uzman 733 akademik ve 628 idari personel hizmet vermektedir.
Amasya Üniversitesi Dr. Hikmet Develi Anaokulunun Durumu Hakkında Gerçekler
Üniversitemizin Milli Hakimiyet Yerleşkesinde yer alan anaokulunun tam adı “Amasya Üniversitesi Dr. Hikmet Develi Anaokulu” dur. Anaokulunun binası tamamen Amasya Üniversitesi bütçesi ile yapılarak 2015 yılında Amasya Valiliği ile Amasya Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilmiştir.
İlgili protokole göre elektrik, su, ısınma ve benzeri tüm temel giderlerin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılanması gerekirken halen Amasya Üniversitesi bütçesinden karşılanmaktadır. Protokol kapsamında yalnızca bina tahsisi yapılmış olmasına rağmen yeşil alanın da anaokulunun hizmetine sunulduğunu ve bu yeşil alanın bakımlarının Üniversitemizce sağlandığını da kamuoyunun bilgisine sunmaktayız.
Yeni Eğitim Alanlarına Duyulan Acil İhtiyaç
Sürekli artan öğrenci ve personel sayımızla birlikte Üniversitemizin sahip olduğu fiziki mekanlar yetersiz hale gelmiştir.
İpekköy Yerleşkesinde 1715 öğrenciye hizmet veren Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun halen kendine ait bir eğitim binası bulunmadığından Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Fen Edebiyat Fakültesi dersliklerini kullanmakta; Yüksekokulun 250 öğrencisi haftanın 5 günü yurtlarına 8 KM uzaklıkta bulunan Rektörlük Binası Konferans salonunda derslerine devam etmektedir.
2021 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği öğrencilerinin derslik ihtiyacı sebebiyle Hüseyin Hüsameddin Yasar Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu da tadilat ile dersliğe dönüştürülmektedir.
Yine İpekköy Yerleşkemizde yer alan okulların ihtiyaçları için mevcut alanlar değerlendirilerek amfilere dönüştürülmüştür.
9 yıl boyunca hiçbir fakülte açılmayan Üniversitemiz bünyesinde 9 yıl sonra 16 Aralık 2023’te kurulan Hattat Hamdullah Güzel Sanatlar Fakültesi ile ilimiz yeni bir fakülteye kavuşmuştur. Üniversitemizin 9. Fakültesi olan Hattat Hamdullah Güzel Sanatlar Fakültesine bu yıl öğrenci alımı gerçekleşecektir. Tam kapasitesiyle yaklaşık 500 öğrencisi olacak olan fakültemizin bina ihtiyacı da mevcut alanların değerlendirilmesi ile giderilecektir. Bu noktada, başta Sayın Valimiz olmak üzere tüm Amasya halkından destek beklediğimizi farklı platformlarda defalarca dile getirdik.
Kurumlar Arası İş Birliği Devam Etmektedir
2016 yılında okul öncesi eğitim için civarda yeterli okul bulunmaması sebebiyle yapılan iş birliği protokolünün bitiş tarihi, İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan bilgiler ve olumlu destekleri doğrultusunda Amasya Valiliği ve Rektörlüğümüz arasında 02/08/2024 tarihinde imzalanan ek protokol ile 30/06/2025 olarak belirlenmiştir. Bu ek protokolle zaten Üniversitemize ait olan anaokulu binasının tahsisinin kaldırılarak Üniversitemize iadesi yönünde mutabakat sağlanmıştır.
Yürütülen görüşmeler neticesinde, anaokulu binasının Üniversitemize iadesinin herhangi bir mağduriyet oluşturmayacağı; başta Mihri Hatun Anaokulu ve Ayşe Kadir Kutlu Kızılay Anaokulu olmak üzere bölgede yer alan anaokullarının ve bağımsız anasınıflarının ihtiyacı karşılayacağı yönünde İl Milli Eğitim Müdürlüğünden bilgi alınmıştır. Eğitim ve öğretimin kesintiye uğraması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.
Eğitimi Planlamak, Geleceği Korumaktır
Amasya Üniversitesi, kamu kaynaklarının sorumlu ve adil şekilde kullanılması, farklı eğitim kademelerinde yaşanan altyapı sorunlarının çözülmesi ve akademik ortamın geliştirilmesi için çalışmaktadır.
Amasya’da okulöncesi eğitim için birçok anaokulu bulunmaktayken bir tane üniversite bulunmaktadır. Yıllardır süren “Kampüs üniversitesi mi olacak? Şehir üniversite mi olacak?” tartışmaları karşısında şehir üniversitesi olma çabasıyla pek çok alanda iş birlikleri yaparak personeli ve öğrencisi ile şehre hizmet eden Üniversitemizin karşılaştığı muamelenin hakkaniyetli olmadığını düşünüyoruz.
Amasya Üniversitesi olarak Amasya’nın geleceğine hizmet eden her eğitim kurumuna ve öğrencisine değer vermeye, yapıcı çözüm yolları üretmeye devam edeceğiz. Bu yöndeki gayretimizin Amasya halkında karşılık bulacağına inancımız tamdır.
Kamuoyunda oluşturulmak istenen “gasp” algısı, hem kurumlarımız arası güvene hem de kamu vicdanına zarar vermektedir. Anaokulunda eğitim gören çocuklarımız gibi Üniversitemiz öğrencileri de bu ülkenin evladıdır. Üniversitemiz, pek çok alanda başta şehrimize hizmet etmekte ve ülkemize nitelikli insan gücü kazandırmaktadır. Zaten Üniversitemize ait olan bir binanın Üniversitemiz öğrencilerinin eğitiminde kullanılması için atılan adımın “gasp” olarak nitelendirilmesini kabul etmiyoruz.
Asılsız iddia ve isnatlarla Üniversitemizi ve Üniversitenin şehrimizle ilişkisini yıpratmaya çalışanlara gerekli karşılık hukuki yollarla verilecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Amasya Üniversitesi Rektörlüğü