Yaşam Boyu Öğrenme Kültürümüzde Var

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi ile İŞKUR Amasya İl Müdürlüğü iş birliğinde ‘Yaşam Boyu Öğrenme ve Mesleklerin Dönüşümü’ başlıklı bir program gerçekleştirildi. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünden Dr. Serap Karabacak’ın konuşmacı olarak katıldığı programa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kemal Polat, İŞKUR İl Müdürü Osman Yılmaz ve kamu kurum kuruluş temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Yaşam Boyu Öğrenme Kültürümüzde Var 01

Hayat boyu öğrenmenin kültürümüzde var olan bir kavram olduğunu belirten Dr. Serap Karabacak, bu kavramın sürekli değişen ve gelişen dünyada hepimizde bulunması gereken, içselleştirilmesi elzem olan bir davranış ve tutumu ifade ettiğini söyledi. Türkiye’de hayat boyu öğrenme konseptinin hayata geçirilmesinden sonra yetişkinlerin eğitiminden MEB bünyesindeki Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün sorumlu olduğunu kaydeden Dr. Karabacak; bu kapsamda bine yakın Halk Eğitimi Merkezinde 3 bin 200 farklı programda tamamlayıcı eğitimler verildiğini ve bu eğitimlerin ücretsiz olduğunu söyledi.

En az on iki kişilik gruplarla eğitimlere başlandığını kaydeden Karabacak, yetişkin neyi öğrenmeye gereksinim duyuyorsa ona uygun zaman ve şartlar uygunsa mekânda (tamamlayıcı) eğitimlerin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Yaşam Boyu Öğrenme Kültürümüzde Var 02

Eğitim alınan alan fark etmeksizin ya da bireyin çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın kamu ya da özel sektörün ortak beklentileri olduğunu kaydeden Karabacak; bu beklentileri alan uzmanlığı, hayat boyu öğrenmeyi içselleştirmiş sürekli olarak gelişime ve öğrenmeye açık çalışanlar, değişime uyumlu ve güçlü iletişim içinde olan (soft skill), takım çalışması yapabilen, teknoloji okur yazarı, okuduğunu anlayan, yorumlayabilen, kalite odaklı çalışanlar olarak sıraladı.

Yaşam Boyu Öğrenme Kültürümüzde Var 03

Son yıllarda teknolojik gelişmelerin de etkisiyle birçok mesleğin ya yok olduğunu ya da farklı formlara büründüğünü kaydeden Karabacak; bu bağlamda değişime ayak uydurmak ve hayat boyu öğrenen olmak için nitelik ve donanım gerektiğini bunun için de staj imkanlarını çok iyi araştırıp çeşitli projelerde yer almanın önemine dikkat çekti.

Yaşam Boyu Öğrenme Kültürümüzde Var 04

Program sonunda Dr. Serap Karabacak’a katkılarından dolayı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kemal Polat ve İŞKUR İl Müdürü Osman Yılmaz teşekkür ederek çiçek ve fidan dikme sertifikası takdim ettiler.