Yahudi Ulus Devleti Yasası’nı Kınıyoruz

İsrail Parlamentosunca kabul edilen Yahudi Ulus Devleti Yasasının fiili olarak Filistin’de sürdürülen işgale ve hukuk dışı uygulamalara yasal zemin hazırlandığı ve iki devletli çözümü tamamen ortadan kaldırdığı için sert bir şekilde kınadıklarını ifade eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, uluslararası kamuoyunu bu ırkçı ve çağdışı yaklaşıma tepki vermeye çağırdı.

‘Yahudi Ulus Devleti Yasası’nı Kınıyoruz

Prof. Dr. Metin Orbay yaptığı açıklamada, “İsrail Parlamentosunda çok az bir oy farkıyla kabul edilen “Yahudi Ulus Devleti Yasası”, evrensel hukuk ilkeleriyle ve Birleşmiş Milletlerin yasal ve ahlaki sistemiyle çatışmaktadır. Bu yasa ile İsrail vatandaşı Filistinlilerin hakları yok sayılmakta, Arapça resmi dil statüsünden çıkarılmakta, İsrail’in işgal altında tuttuğu Kudüs şehri başkent olarak ilan edilmekte, 1948’de yerlerinden çıkartılan Filistinlilere geri dönüş hakkı verilmezken, dünyanın her yerinden geri dönüş hakkı yalnızca Yahudilere verilmekte ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla hukuk dışılığı tescil edilmiş yerleşimler teşvik edilmektedir. Öte yandan yasada kendi kaderini tayin hakkının sadece Yahudilere yönelik bir hak olarak tanımlanması ise yalnızca Filistinliler açısından değil uzlaşma ve çözüm kültürüne, bir arada yaşama inancına sahip Yahudi vatandaşlar için de kabul edilebilir nitelikte değildir. Bilim insanları olarak İsrail Parlamentosu tarafından kabul edilen, fiili olarak Filistin’de sürdürülen işgale ve hukuk dışı uygulamalara yasal zemin hazırlanmasını ve iki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını amaçlayan söz konusu yasayı kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haberin İngilizce metni için Tıklayınız

Haberin Almanca metni için Tıklayınız