Uluslararası Ebelik Öğrencileri Kongresi Gerçekleştirildi

5. Uluslararası ve 9. Ulusal Ebelik Öğrencileri Kongresi, üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ev sahipliğinde, Amasya Belediyesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlendi. ‘Her Adımda Ebe Desteği’ temalı kongrenin açılış programına Amasya Valisi Dr. Osman Varol, Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Cansaran, Türk Ebeler Derneği Başkanı Dr. Nazan Karahan, Tıp Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Abdullah Yalçın Tabak, kamu kurum kuruluş temsilcileri, öğretim görevlileri, öğrenciler, ilimiz ve çevre illerde çalışan sağlık personeli katıldı.

ebelik 2

Açılış konuşmalarında Kongre Başkanı Öğrenci Ebe Ülkü Özsoy; mesleğe atılmadan önce bu tür bilimsel ortamların içinde yer almanın geleceğin ebeleri olarak kendilerini daha da çok motive ettiğini söyledi.

Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mesude Uluşen ‘’Mesleğin geleceğine umutla bakmamıza vesile olan öğrencilerimizin topluma yararlı profesyonel meslek uygulayıcıları olmaları en büyük temennimizdir.’’ dedi.

ebelik 3

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Cansaran, uluslararası bilimsel bir programı Amasya Üniversitesi çatısı altında düzenlemiş olmanın gururunu yaşadıklarını kaydetti.

Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay kongrede emeği geçen herkese teşekkür ederek kadınlarımızı doğum öncesi ve sonrası oluşabilecek anomalilere karşı bilinçlendirecek en önemli meslek gurubunun ebelik mesleği olduğunu söyledi.

ebelik 4

Valimiz Dr. Osman Varol ise yaptığı konuşmada; ‘’Sağlık hizmeti sunan tüm meslek gruplarının aynı öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Ebelik de bu anlamda büyük bir öneme sahip. Bu tip etkinliklerin ilimizde devam etmesini temenni ediyorum.” cümlelerini kaydetti.

ebelik 10

Kongre kapsamında, Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğretim elemanının katılımıyla yedi adet kurs gerçekleştirildi. ‘Doğum Ağrısıyla Baş Etme Eğitimi, Doğuma Hazırlık Eğitici Eğitimi, Elektronik Fetal Monitörizasyon Kursu, Epizyotomi Becerisi Geliştirme Eğitimi, Travay Yönetimi ve Yenidoğan Simülasyonu, Hypnobirthing Eğitimi ve Refleksoloji”’ kurslarına yüz yirmi kişi katıldı.

ebelik 5

İki gün süren kongre boyunca ‘koruyucu sağlık hizmetleri, normal ve riskli gebelik süreci, doğum yönetimi ve ebelik, ebelik eğitimi ve güncel sorunları, yeni doğana bakım ve yaklaşım’ konulu beş oturum gerçekleştirildi.  Oturumlar dışında, ayrıca üç de panel gerçekleştirildi.  ICM (The International Confederation of Midwives) Güney Avrupa Bölge Temsilcisi Dr. Rita Borg Xuereb tarafından “Güney Avrupa Bölgesi'nde Ebeliğin Durumu” ve “Perinatal Ruh Sağlığı: Ebeveynliğe Geçiş” başlıklı iki panel ve Portekiz Ebelik Hemşirelik Derneği Başkanı ve Porto Sağlık Yüksekokulu Öğretim Elemanı Prof. Dr. Dolores Silva Sardo tarafından; “Ebeliğin Güçlendirilmesi” konulu bir panel gerçekleştirildi. “Yeni Doğana Bakım ve Yaklaşım” oturumunda ise; ICM Orta Avrupa Bölge Temsilcisi Serena Debonnet, katılımcılara “Dünyadaki En İyi Emzirme Uygulamaları” başlıklı konuşmasını aktardı.

ebelik 8

Kongrede 82 sözel bildiri, 262 poster bildiri sunulup; yirmi iki farklı üniversiteden 496kişi katıldığını söyleyen Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Mesude Uluşen “Her Adımda Ebe Desteği temalı kongrede, bilimin ışığında, güncel yaklaşımlar doğrultusunda, yurt içi ve yurt dışından gelen ebelik mesleğinin değerli üyeleri ve alanlarında uzman konuşmacılarla bir araya gelindi. Gerek bilimsel program gerekse sosyal programlarıyla zengin bir içeriğe sahip kongre, geniş bir katılımla gerçekleştirilmiş olup başarılı bir şekilde sonuçlandırıldı. Bir sonraki kongrenin ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde düzenlenmesine karar verildi.’’ dedi.

Amasya Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan, Müzik Öğretmeni Abidin Şendoğdu yönetimindeki müzik dinletisi ise büyük beğeni topladı.

ebelik 1