Türk Dili ve Edebiyatında Kadın Sempozyumu Gerçekleştirildi

Fen Edebiyat Fakültemiz tarafından AÜSSAM iş birliğiyle ‘Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatında Kadın Sempozyumu’ düzenlendi. İpekköy Yerleşkesi konferans salonunda yapılan sempozyum açılış toplantısına Amasya Valisi Salih Işık, Garnizon Komutanı Zafer Uğur, Rektör Vekilimiz Prof. Dr.  Kemal Polat, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda izleyici katıldı. Akademik seviyesi oldukça yüksek olan ve iki gün boyunca süren sempozyumda oturumlara da tarih ve edebiyatımızın önemli kadın şahsiyetlerinin adı verildi. (Zübeyde Hanım Oturumu, Şirin Oturumu, Mihri Hatun Oturumu, Halide Nusret Zorlutuna Oturumu, Gülbahar Hatun Oturumu, Umay Ana Oturumu gibi)

kadın1

Programın açılış Konuşmalarını Vali Salih Işık, Rektör Vekili Prof. Dr. Kemal Polat ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Köksal yaptı.

Kadın ve Edebiyat Hayatımızın Olmazsa Olmazlarıdır

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Fatih Köksal; bilimlerin olmazsa olmazı edebiyatla hayatın olmazsa olmazı kadını aynı sempozyumda birleştirmek istediklerini söyledi. Köksal; ‘’Sempozyumun gerçekleştirilmesi sürecinde bizden desteklerini esirgemeyen valimize, belediye başkanımıza, rektörümüze, personelimize, Türk Dili ve Edebiyatının fedakâr öğretim elemanlarına, öğrencilerimize teşekkür ediyorum.’’ dedi.

kadın1 (1)

İnsanın Yuvasını Kadın Gönül Dünyasını Edebiyat Yapar

Sempozyumun önemini iki başlıkta ifade eden Rektör Vekili Prof. Dr. Kemal Polat ise; ‘’Sempozyumun birinci önemi insanın yuvasını kadın, gönül dünyasını ise edebiyat kurar, geliştirir ve güzelleştirir. Dolayısıyla iki kurucu güzelliğin bir arada zikredilerek bilim dünyasına kazandırılması yozlaşan yuvamızın, katılaşan gönül dünyamızın yeniden ve daha güzel kurulmasına vesile olacaktır. Sempozyumun ikinci önemli anlamı ise kadın her sözlüğün eksik kelimesidir. Dolayısıyla edebiyatta kadının araştırılacağı bu sempozyum da bir eksiğin tamamlanacağı güzel çalışma olacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, başarılı bir sempozyum diliyorum.’’ cümlelerini kaydetti.

kadın3

Kadın Bir Elmanın Yarısından Daha Fazlasıdır

Vali Salih Işık ise “Ferhat’ın aşkı için dağları deldiği, Ayşe Sultanların, Mihri Hatunların diyarı, âlimler ve arifler yurdu Amasyamızda böylesine güzel bir sempozyumun yapılması gerçekten çok anlamlı buluyorum. Bu sempozyumun edebiyat dünyasına ve gençlerimize ilham kaynağı olmasını temenni ediyorum. Amasya Üniversitemiz sosyal, kültürel ve akademik çalışmalarda adeta zirve yaptı. Bu güzel çalışmalarından ötürü Sayın Rektörümüze, hocalarımıza ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Kadını edebiyatta cümle gibi düşünürsek, kadın bir cümlenin öznesi, tümleci ve yüklemidir. Kadın bir elmanın yarısı olarak çoğu zaman vasıflandırılır, ama bana göre bir elmanın yarısından çok daha fazlasını ifade ediyor. Bizim inancımıza göre; cennet annelerin ayakları altındadır. İnancımızda da böylesine önemli bir mahiyeti var kadının. Biz erkekler hayatı biraz daha düz yaşarız. Ama kadınların duygusal refleksleri çok daha farklıdır. Ben bu duygu ve düşüncelerle bu sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.” dedi.

İki Gün Boyunca 80 Bildiri Sunuldu

Program; Oturum Başkanları Prof. Dr. Ömür Ceylan, Prof. Dr. Ramiz Asker başkanlığında Prof. Dr. Özkul Çabanoğlu, Prof. Dr. Hülya Argunşah, Prof. Dr. Benedek Peri, Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in konuşmacı olduğu Zübeyde Hanım oturumuyla devam etti. İki gün süren sempozyum boyunca yurtiçi ve yurtdışı birçok üniversiteden 80 bildiri sunuldu.

kadın2

Prof. Dr. Nazım H. Polat başkanlığında yapılan Değerlendirme Oturumunda sırasıyla Prof. Dr. İbrahim Şahin, Prof. Dr. Mustafa Argunşah, Prof. Dr. Fatma Sabiha Kutlar, Prof. Dr. Ali Yakıcı ve Prof. Dr. Esma Şimşek söz aldılar.

Nâzım H. Polat, başta Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay olmak üzere, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Polat’a, Dekan Prof. Dr. M. Fatih Köksal’a, düzenleme kurulu üyelerine, sempozyumun düzenlenmesinde emeği olan herkese ve özellikle de sempozyuma renk ve anlam katan öğrencilere teşekkür ederek sözlerine başladı. Kırk erkek kırk kadın katılımcının bulunduğu bu sempozyumda sadece üç kişinin sağlık sorunları sebebiyle iştirak edememesinin bir “rekor” olduğunu, bu dikkat ve disiplinin programın bütününde de açıkça görülüğünü ifade ettikten sonra Yeni Türk Edebiyatı alanıyla ilgili bildirilerin değerlendirmesini yaptı. Diğer konuşmacıların yorum ve değerlendirmeleri sonucunda şu hususların altı çizilmiş oldu:

1. Sempozyum, mülki idare, yerel idare ve üniversite iş birliğinin güzel bir örneği olarak dikkatleri çekmiştir.
  2. Bu sempozyum, “tematik” toplantıların daha etkili olduğunu göstermesi bakımından başarılı bir örnek olmuştur.
  3. Sempozyumunun; logo seçiminden görsel zenginliğe, programın işleyişinden sosyal etkinliklerdeki akışa, muhteva zenginliğinden katılımcıların birikimine kadar her değerlendirme kategorisinde mükemmel bir organizasyon olduğu ortak bir başka tespit olarak değerlendirilmiştir.
  4. Başta Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri olmak üzere dinleyicilerin bütün oturumlarda salonları doldurması sempozyumun amacına ulaşmasının bir başka göstergesi olarak tespit edilmiştir.
  5. “Kadın ve Edebiyat” konusunda Mihrî Hatun üzerine yapılan çalışmaların öne çıkması, ileride sadece bu konuya tahsis edilmiş veya daha geniş bir çerçevede Amasya şairlerine mahsus bir sempozyum düzenlenmesinin bir gereklilik olduğunu ortaya koymuştur.

kadın4

Sempozyum Ekibi Ve Katılımcılar Valimizle Bir Araya Geldi

Sempozyum ekibi ve katılımcılar Valimiz Salih Işık, Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay'ın da bulunduğu programda bir araya geldiler.

kadın5

kadın6

Sempozyum katılımcıları AÜSSAM Merkezini de ziyaret ettiler.

aüssam1

aüssam2