‘Peygamberimiz ve Gençlik’ Konferansına Büyük İlgi

Amasya İl Müftülüğü ve İlahiyat Fakültemiz organizasyonuyla Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle “Peygamberimiz ve Gençlik” konulu bir konferans düzenlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezi Müdürü Osman Eğin’in konuşmacı olduğu konferans geniş katılımla üniversitemiz Kongre ve Kültür merkezinde gerçekleştirildi. Program Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay, Amasya İl Müftüsü Abdulkadir Keşvelioğlu, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Şuayip Özdemir, kamu kurum kuruluş temsilcileri, personel ve öğrencilerimiz ile Amasyalı vatandaşlar katıldı.

‘Peygamberimiz ve Gençlik’ Konferansına Büyük İlgi 01

Hafız Uğur Çalışkan’ın Kur’an tilaveti ile başlayan programda Amasya İl Müftüsü Keşvelioğlu kısa bir konuşma yaparak konukları selamladı. Keşvelioğlu; Mevlid-i Nebi haftası etkinlikleriyle peygamberimizin doğumunun kutlandığını bu yılki etkinliklerin temasını ise ‘peygamber ve gençlik’ konusunun oluşturduğunu söyledi.

‘Peygamberimiz ve Gençlik’ Konferansına Büyük İlgi 02

Yapımı yeni tamamlanan İlahiyat Fakültemizin ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni eden Müftü Abdulkadir Keşvelioğlu; İlahiyat Fakültesinin Amasya’nın en güzel mimari ve işleve sahip kurumlarından biri olacağını söyledi. Keşvelioğlu; ‘’Fakültemizin güzel hizmetlere vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyor, başta Rektörümüz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’ dedi.

Zihniyette ve Duyguda Doğru İstikameti Bulmak Önemli

Açılış konuşmasının ardından sunumuna başlayan kamuoyunun TRT’de Kur’an-ı Kerimi Güzel okuma Yarışmasından da tanıdığı Osman Eğin peygamberimiz ve gençlik temalı bir konuşma yaptı.

‘Peygamberimiz ve Gençlik’ Konferansına Büyük İlgi 03

Eğin; ‘’Bir derviş arkadaşı olan bir dervişe sormuş: Bir çömlekçi dükkanına girdin, tüm çömlekleri beğendin, beğendiğin bu çömlekleri nasıl översin. Derviş şöyle cevap vermiş: Çömleği yapan ustayı bulurum, çömleği yapan eller çok daha güzel derim, demiş. Konferansımız güzel; ama konferansın yapıldığı Amasya’da çok güzel bir şehir. Her haliyle güzel bir şehir, her yerinden tarih akıyor. Bu güzelliğin sahibi içinde yaşayan insanlardır. Şimdiden hepinize teşekkür ederim, burada bu üniversitede gençlerle buluşmamıza vesile olduğunuz için.’’ sözleriyle konuşmasına başladı.

Bir insanın cenneti de cehenneminin de oturup kalktığı insanlar olduğunu söyleyen Eğin; ‘’Hocalarımızın cenneti öğrencileridir. Onlara karşı tavrıdır. Bir öğrenci hocasını seviyor, hocasının peşine koşuyor, onu görür görmez gözlerinin içi gülüyorsa orada eğitim öğretim başlamış demektir.’’ dedi.

‘Peygamberimiz ve Gençlik’ Konferansına Büyük İlgi 04

Eğin şöyle devam etti:

‘’Peygamberimiz insanda önce düşünce, zihniyet devrimi yaptı. İnsanın düşüncesi, zihniyeti doğru istikameti bulmamışsa ona ne kadar bilgi yüklerseniz yükleyin ters istikamete doğru gider.

Peygamberimizin ikinci uğraştığı merkez kalp yani duygular olmuştur. Duyguları da çok iyi yönetemediğinizde iyi istikamet veremediğinizde sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Duygu, düşünce ve davranışı aynı anda idare edersen her şey yoluna girer; ama bunları aynı istikamete sokamazsan problemler de ortaya çıkar.

Öğrenmek, ilmin peşine düşmek çok önemli; bizler de ilmin peşine düşüyoruz. Ama niye düşüyoruz? Bir an önce sertifikaları, diplomaları almak için düşüyoruz. Bir an önce fakülteyi bitirelim, falan kurum kadro açmış ona da yetişelim gibi düşüncelerin peşinden koşuyoruz.

Peki peygamberimiz insanın düşüncesini duygularına nasıl istikamet verdi, gençleri nasıl yönlendirdi? Sevgili kardeşlerim, samimiyet her şeyin özü, ruhudur. Peygamberimiz insanlara bir şey emrediyorsa, o şeyi ilk kendisi yapar, bir şeyi yasaklıyorsa o şeyi ilk kendisi terk eder. Eğer bir başarı elde ederse asla şımarmaz; o başarıyı kendine mal etmez, başarının tüm arkadaşlarının emeği olduğunu bilir. Başarısız olursa da asla pes etmez onun peşine düşer ve onu yapmak için mücadele eder. İşte peygamberimiz yaşamıyla, davranışlarıyla insanlara bu zihniyet öğretiyor. İnsanların en değerlisi işini en güzel yapandır, mesajını veriyor.

‘Peygamberimiz ve Gençlik’ Konferansına Büyük İlgi 05

Resûl-i Ekrem Tâif Muhasarasından Cirâne'ye dönüyordu. Namaz vakti gelince müezzin ezan okumaya başladı. Resûlullah'a karşı büyük bir kin ve düşmanlık besleyen Ebû Mahzûre ile Kureyşli on genç, ezan sesini işitince bir yere gizlendiler ve alaylı bir şekilde müezzini taklit ederek yüksek sesle ezan okudular. İçlerinden birinin güzel sesli olduğunu fark eden Hz. Peygamber onları yanına çağırttı ve kendilerine birer birer ezan okuttu. Hz. Peygamber en son okuyan Ebû Mahzûre'nin sesini çok beğenerek ona ezanı öğretti. Gönlü İslâmiyet'e ısınan Ebû Mahzûre müslüman oldu. Peyramberimiz ondan Mekke'nin müezzini olmasını istedi. Kendisinden sonra da Mescid-i Haram müezzinliğini oğlu ve torunları yüzyıllarca devam ettirdiler. Bir insana böyle bir istikamet verdiğinizde bu insanın istikametinin şaşması mümkün müdür? Peygamberimiz bir yandan insanlarla mücadele ederken bir yandan da onların zihniyle mücadele etti.  Allah, hepimize istikametle hareket etmeyi nasip eylesin.’’

‘Peygamberimiz ve Gençlik’ Konferansına Büyük İlgi 06

Rektörümüz Osman Eğin’e katkılarından dolayı teşekkür etti. Program sonunda orta öğretim ve liseler arasında düzenlenen ‘’Peygamberimiz ve Gençlik’ konulu kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.