Oyunlar Hayatın En Saf Halidir

Bilişim ve Teknoloji Kulübü tarafından 9-22 Nisan tarihleri arasında İnternet Haftası etkinlikleri düzenlendi. Bu kapsamda İstanbul Bahçeşehir Üniversitesinden Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Samur ‘Oyun, Oyunlaştırma ve Oyun Tasarımı’ başlıklı bir sunum yaptı. Rektör Yardımcımız aynı zamanda Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü (BÖTE) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Telhat Özdoğan’ın da katıldığı programa öğrencilerimiz de yoğun ilgi gösterdi.

Oyunlar Hayatın En Saf Halidir 01

Oyun’un iletişim için çok önemli bir araç olduğunu söyleyen Dr. Samur; ‘’Oyun çok önemli bir kültürdür. Bir öğretmen düşünün, öğrencisi bir oyunla ilgili sürekli konuşuyor; ama öğretmenin o oyun hakkında hiçbir bilgisi yok. Öğretmen öğrencisinin ne oynadığını bilmezse bu çok önemli bir eksiliktir. Böyle bir durumda çocukla iletişime geçemezsiniz. Oyunu bilmezsek tavsiyelerde de bulunamayız. Çocuğun oynadığı oyunun içeriğini bilmeliyiz ki çocuğun ne yaptığını ne ettiğini de bilelim.’’ dedi.

İnteraktif bir ortamda gerçekleşen sunumda Samur gençlere çeşitli sorular yönelterek cevaplara göre sunumunu şekillendirdi. ‘Neden oyun oynarız? sorusuna cevap arayan Samur; her ne yaparsak yapalım mutlu olmak için oyun oynadığımızı ifade etti.

Çocukların mutlu olmak için en çok istediği şeyin oyun oynamak olduğunu söyleyen Samur; ‘’Oyunlar hayatın en saf halidir. Çocuk; oyunla kaybetmeyi, kazanmayı, rekabeti, iş birliğini, empatiyi, problem çözmeyi öğrenir. Problemlerimizin en büyük kaynağı oyun oynamamamızdır. Sokak çok değerlidir. Sokakta oynanan oyunlarda hayata dair birçok şeyi deneyimleyerek öğreniriz. Oyun oynamayı bıraktığımız zaman öğretmenliğin en güzel kısmı olan eğlenceyi de bırakmış oluyoruz. Sakın oyundan vazgeçmeyin.’’ cümlelerini kaydetti.

Oyunlar Hayatın En Saf Halidir 02

BÖTE bölümü öğrencilerinin oyun tasarlaması gerektiğini de kaydeden Samur; BÖTE öğrencilerinin öğretmen olduklarında kendi eğitsel oyunlarını tasarlayabilecekleri gibi, derslerine girdikleri çocuklara da oyun tasarlatabileceklerini söyledi.

Gençlerden en az bir dönem ya da iki dönemlerini yurt dışında geçirmelerini tavsiye eden Dr. Samur; gençlerin mutlaka staj yapmasını, yabancı dil öğrenmesini ve gönüllülük çalışmalarında yer almaları gerektiğini kaydetti.