Kurumlardaki En Büyük Problem 'Sosyal Diyalog' Eksikliği

Üniversitemiz ile Hitit Üniversitesi ve Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) iş birliğiyle Sosyal Diyaloğun İnşasında Entelektüel Çaba projesi kapsamında bir bilgi paylaşım toplantısı yapıldı.  Üniversitemizde gerçekleşen bu toplantıda Proje Koordinatörleri Mehmet Aydınkal, ve Dr. Vahdet Özkoçak ve Eğitim-Sen Amasya Üniversitesi Temsilcisi Turgay Şahin konuşmacı olarak yer aldı.

mobing

Toplantıya Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kemal Polat, öğretim elemanları, idari personel ve STK temsilcileri katıldı.

Bilgilendirme toplantısında Proje Koordinatör Yardımcısı Mehmet Aydınkal, AB Projesinin detayları, süreçleri ve içeriği ve intihal hakkında bilgi verdi.

Dr. Vahdet Özkoçak ise mobbing hakkında kapsamlı bir sunum yaparak, hangi olayların mobbing kapsamında değerlendirildiğini ve mobbing sürecinin nasıl izlendiği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

mobing2

Bir veya birkaç kişinin bir diğer kişiye uyguladığı, düşmanca ve ahlaka, etiğe aykırı yöntemlerle uygulanan sistematik psikolojik baskıya mobbing dendiğini söyleyen Özkoçak mobbingin üç aşaması olduğunu kaydetti.

Birinci aşamada kişinin kendini mutsuz hissettiğini ve işe gitmek istemediğini söyleyen Özkoçak; ikinci aşamada ise panik atak ve depresyon sıkıntılarının baş gösterdiğini, üçüncü aşamanın istifa, intihar ve toplu cinayet vakalarına neden olabileceğine dikkati çekti.

Mobbinge neden olan en büyük nedenin sosyal diyalog eksikliği olduğunu söyleyen Özkoçak; üniversitelerde çalışan akademisyenlerin, idari personelin ve diğer çalışanların bir ekip olduğunu; işlerin sürekliliği için bu ekiplerin birbirlerine daimî ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

mobing6

Araştırmalarında akademik personelin idari personeli farklı algıladığını noktasında verilere ulaştığını belirten Özkoçak ‘’Böyle bir şey yok, hepimiz eşitin birer parçalarıyız. Hocalarımızdan bu yanlış algılamaya karşı daha dikkat etmelerini rica ediyorum.’’ dedi. Özkoçak, üniversitemizin mobbing vakalarına en az rastlanan üniversiteler arasında olduğunu söyledi.

Mobbing faktörlerini yetersiz performans, iş görenlerin yetersiz eğitimi, stresli yöneticiler, stresli iş arkadaşları, iş gören yetersizliği, yöneticinin yetersiz eğitimi, aşırı iş yükü ve zayıf yönetim yeteneği olarak sıralayan Dr. Özkoçak; ‘Aynı dili değil aynı duyguyu paylaşanlar daha iyi anlaşırlar’ sözleriyle sunumunu sonlandırdı.

mobing3

Son konuşmacı Turgay Şahin de mobbing konusunda bir sunum yaptı. Mobbingin bir anlamının da zorbalık, yıldırma, bezdirme olduğunu söyleyen Şahin; mobbinge uğrayanların işini çok iyi, hatta mükemmel yapan; ilişkileri olumlu olan ve çevresindekilerce sevilen; çalışma ilkeleri ve değerleri sağlam, bunlardan ödün vermeyen; dürüst ve güvenilir, kuruluşa sadık; bağımsız ve yaratıcı olmak gibi genel özellikleri olduğunu ifade etti. Şahin; mobing uygulayanların ise aşırı kontrolcü, korkak, nevrotik ve iktidar açlığı olan kişiler olarak tanımlandığını kaydetti.

mobing5

Soru cevap kısmıyla devam eden toplantı sonrası Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kemal Polat katılımcılara teşekkür ederek çiçek takdim etti. Polat, personelin huzurlu ve kaliteli bir ortamda çalışması için üniversite yönetimi olarak her zaman üzerlerine düşeni yaptıklarını dile getirdi.

mobing5 (1)