Amasya Üniversitesi İmaret Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi tarafından organize edilen “Kültür ve Medeniyet” konulu derslerin ilki gerçekleştirildi.
Her hafta cumartesi günü dört oturum halinde düzenlenecek olan derslerin ilk haftasında Prof. Dr. Recep Orhan Özel, Doç Dr. Ahmet Pirinç, Dr. Öğr. Üyesi Emrah Özdemir ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Salih Edis ilk derslerini yaptılar.
Prof. Dr. Recep Orhan Özel “Tebyînu’l Mehârim Okumaları/Yusuf Sinânuddîn El-Amasî 1” konulu dersinde; “Yusuf Sinanudin Efendi Amasya alimlerindendir. Uzun yıllar Mekke'de kalmış ve burada Şeyhu'l-harem unvanıyla görev yapmıştır. Mekke vaizi diye de bilinir. 1591 yılında Amasya'da vefat edince Üçler Mahallesi'nde defnedilmiştir. Hususi türbesinin bulunduğu sokak halen bu kıymetli zatın ismiyle anılır. Yazarın fevkalade düzgün bir Arapça ile kaleme aldığı "Tebyînu'l-mehârim” kitabı en önemli eseridir. Eser, Kur'ândaki haramları konu edinmektedir. Türkiye'deki yazma eser kütüphanelerinde altmıştan fazla yazma nüshası vardır. Eser üzerine ayrıca Arap dünyasında üç ayrı çalışma yapılarak basılmıştır. Bu durum eserin ilim ehli arasında muteber kabul edildiğini gösterir. Döneminin sosyal meselelerini gündeme getirmesi ve bunları yer yer eleştirel yönden ele alması dikkat çekicidir. Müellifin ele aldığı konular bugün de güncelliğini korumaktadır. Uluslararası üne kavuşmuş Amasyalı müellifin bu önemli eserinin Türkçe'ye çevrilmesi önem arz etmektedir.” dedi.
Doç. Dr. Ahmet Pirinç “Felsefe Din İlişkisi Bağlamında Faslu’l-Makal Okumaları 1” konulu dersinde; İbn Rüsd’ün önemli eserlerinden Faslu’l-Makal’i derinlemesine ele alan bir okuma gerçekleştirdi. Felsefi açıdan son derece değerli olan bu metin, İslam düşünce tarihinin en parlak figürlerinden biri olan İbn Rüsd’ün, akıl ve vahiy arasındaki ilişkiyi ele aldığı ve dini bilgi ile felsefi bilgi arasındaki köprüleri irdelediği baş yapıtlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Doç. Dr. Pirinç’in okuma etkinliği, katılımcılara İbn Rüsd’ün metinlerinde felsefi düşünceye olan yaklaşımını kavrama imkânı sundu. Faslu’l-Makal’de, aklın sınırları ve dini bilgiyi anlama çabasının derinlemesine sorgulandığını belirten Pirinç, İbn Rüsd’ün bu eserinde özellikle felsefe ile dini bilimlerin bir arada var olabileceği yönündeki düşüncelerini ortaya koyduğunu vurguladı. Yine eserin İslam dünyasındaki etkileri ve Batı felsefesiyle olan ilişkileri değerlendirildi.
Dr. Öğr. Üyesi Emrah Özdemir “Klasik Edebi Metin Okumaları ve Şerhleri Serisi 1” dersinde; İmaret Bilim Sanat ve Kültür Merkezinde dünyanın en büyük Hilye-i Şerif’i ve Hz. Muhammed temalı hat levhaların bulunmasından ötürü Na’t-ı Şerif türünün en güzel örneklerinden Fuzulî’nin Su Kasidesi adlı eserini el aldı. Klasik Edebiyat ve Klasik dönemdeki şairin muhiti hakkında genel bilgilendirmelerin ardından, Fuzulî’nin hayatı ve yaşadığı dönem hakkında bilgilendirme yapılarak Su Kasidesi’nin ilk on beytinin şerhi yapıldı. Her cumartesi devam edecek Klasik Edebi Metin Okumaları ve Şerhleri serisinde Su Kasidesi okumalarına devam edilecek.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Salih Edis “Babanzâde Ahmet Naim Efendi'nin Kırk Hadis Tercümesi 1” konulu dersinde; İslam dünyasında bilgi kaynakları ve bu kaynaklardan Sünnetin önemi ile derse başladı. Kişinin kendini ve Rabbini tanıması sürecinde içsel yolculuğu değerlendiren konuşmasında Hz. Muhammed’in rehberliğinde insanın benlik inşasını kısa sürede tamamlayabileceğini ifade etti. Özellikle hadislerin günümüzde kal’e (söze) yansıyıp hale yansıyamamasındaki sebepleri ele aldı. Akabinde ise Hz. Peygamber'in sözlerini "el-Erbaʿûne’n-Neveviyye" adlı eseri ile aktaran İmam Nevevî'ye ve ona Osmanlıca şerh yazan Babanzâde Ahmet Naim Efendi'ye yer verdi. Ahmet Naim Efendi’nin Nevevî’nin Kırk Hadis’ine getirdiği özgün yorumlar ve tercüme yöntemi ifade edildi.
Amasya Üniversitesi
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü