'Kadının Gücü: Bir Oyuncak Hikayesi' Final Yaptı

Üniversitemiz Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunca; çocuğunun bakımını tek başına üstlenmiş kadınlara yönelik geliştirilen AB destekli 'Kadının Gücü Bir Oyuncak Hikâyesi' projesi sona erdi. Proje, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelenen ‘Baba Ben Geldim’  tiyatro gösterisiyle final yaptı.

oyuncak1 (1)

Kamuoyunun Ümmiye Anne olarak tanıdığı Ümmiye Koçak ve ekibinin yer aldığı oyun Amasya Belediyesi Kültür Merkezi Şehzade Salonunda sahnelendi. Amasyalı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği oyunu Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay’ın yanı sıra, İl Jandarma Komutanı Selami Akşit, Sabuncuoğlu ŞSHMYO Müdürü ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Arif Ayar, proje ekibi, projeden yararlanan kursiyerlerimiz de izledi.

oyuncak6

Oyun sonunda Amasya’da olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını dile getiren Ümmiye Koçak ve ekibine çiçek takdimlerini ise Valimiz Osman Varol’un eşi Funda Varol, Garnizon Komutanı Zafer Uğur’un eşi Afife Uğur, ile İl Jandarma Komutanı Selami Akşit’in eşi Gülden Akşit ve Prof. Dr. Keziban Orbay yaptı.

oyuncak5

Proje hakkında bilgi veren Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Arif Ayar, projenin hedef grubunun Amasya il merkezinde ikamet eden, çocuğunun bakımını tek başına üstlenmiş (tek ebeveynli) ve herhangi bir işte çalışmayan 18-50 yaş arası kadınlar ile onların 6-18 yaş arası çocukları olduğunu söyledi. Projeyle bu grubun sosyal entegrasyonunu destekleyecek ve mesleki yeterlilik kazandıracak kurs, konferans, şenlik, gezi gibi birçok etkinlik düzenlediklerini kaydeden Ayar, bir yıl süren proje boyunca desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

oyuncak2 (1)

Her Şey Bir Gün Köye Gelen Tiyatro Oyununu İzlememle Başladı

Aynı proje kapsamında daha önce de üniversitemizde gençlerle buluşan Ümmiye Koçak, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğunun hikayesini şu sözlerle paylaşmıştı:

‘’Her şey bir gün köye gelen tiyatro oyununu izlememle başladı.  Daha önce hiç tiyatroya gitmemiştim. O gün oynanan oyunda çocuklar farklı rollere bürünmüştü; bu beni etkiledi. Ben de köydeki olan biteni farkı isimlerle, yazarak kadınların hikâyesini, dertlerini, tasalarını duyurabilirim diye düşündüm. Komşularımın hikâyelerini yazarak ilk tiyatro oyunumu yazdım. Oyunda oynayacak komşularımı da 'akşama kadar iş güç yapıyoruz kimse bizi takdir edip teşekkür ediyor mu, belki sahnede alkışlayıp takdir ederler' diyerek ikna ettim. Yedi kadın oyuncu bulabilmek için kırk kapı dolaştım, okulda prova yapabilmek için çalmadığım kapı kalmadı. Yani gençler hiçbir şey size altın tepside sunulmuyor, mücadele edeceksiniz pes etmeyeceksiniz, kapıdan kovarlarsa bacadan gireceksiniz.'’

oyuncak6 (1)

Hayatta kendine biçilen rolleri hep sorguladığını, üstüne gittiğini söyleyen Koçak, ''Köyde çalışan kadını kınarlar diye kimse çalışmazdı; ben çocuk baktım, temizliğe gittim, kimse de kınamadı; benden sonra kadınlar bu işleri yapmaya başladı. Ama benim derdim kadınların sesini daha geniş kitlere duyurabilmekti. Köyde yaşlı bir komşumun anlattığı bir hikâyeden etkilenerek Yün Bebek filmini yazdım. O hikâyede yaşlı komşum daha çocukken annesi dokuma için kullandıkları yünlerden kızına yün bir bebek yapıyor. Yün kıymetli, gelir kapısı olduğu için yünü israf ettin diye baba ve babaanne anneye şiddet uyguluyor. Yaşlı komşum çocukken yaşadığı bu olayı 90 yaşına gelmesine rağmen unutamamış ve bana ağlayarak anlatmıştı. Ben de bu olaydan çok etkilenerek hem çocukluk döneminin önemine hem de kadına şiddete dikkat çekmek ve kız çocuklarının okutulmasına katkı sağlamak için bu filmi yazdım, yönettim. Yün Bebek filmiyle New York Avrasya Film Festivalinde 'Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı' ödülünü aldım. Hedeflerimizi iyi belirlersek ne istediğimizi bilirsek ve kendimizi iyi tanırsak önümüzde kimse duramaz. Bakın ben bir Anadolu kadınıyım, köyde, şehirde, nerede olursan ol bahane değil, yeter ki kendimizi geliştirmek isteyelim, gerisi gelir.'' cümlelerini kaydetti.

oyuncak7

oyuncak5 (1)