Hemşirelikte Profesyonelleşme Sempozyumu Gerçekleştirildi

Sağlık Yüksekokulu ve Öğrenci Hemşireler Derneği (ÖHDER) iş birliği ile “Hemşirelikte Profesyonelleşme Sempozyumu” düzenlendi. İpekköy Yerleşkesinde düzenlenen sempozyuma Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Polat, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Seval Müsüroğlu, Sağlık Yüksekokulu ve farklı birimlerden akademisyenlerin, Sabuncuğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi çalışanlarının ve on farklı üniversiteden öğrencinin katıldığı sempozyuma ilgi yoğundu.

sağlık1

Sempozyuma Bozok Üniversitesinden Prof. Dr. Sevinç Polat, Erciyes Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Pınar Tekinsoy Kartın, Kastamonu Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Filiz ÖZEL, Sağlık Bilimleri Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Serpil Özdemir, Cumhuriyet Üniversitesinden Doç. Dr. Selma Sabancıoğulları, Erciyes Üniversitesinden Onkoloji sorumlu hemşiresi Suzan Eroğlu, Amasya Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Kenan Gümüş, ÖHDER Başkanı İbrahim Kavaslar, Sağlık Yüksekokulu öğrencileri Seçil Bulut ve Yusuf Murat konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyum açılış konuşmalarını Üniversitemiz  Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Seval Müsüroğlu ve ÖHDER Başkanı İbrahim Kavaslar gerçekleştirdi.

sağlık2

Hemşireliğin Tarihsel Ve Profesyonelleşme Süreci’ne değinen Prof. Dr. Sevinç Polat; “Hemşireliğin profesyonel gelişimi, 19. yüzyılın sonlarına doğru açılmaya başlayan hemşirelik okulları ile gelişim sürecine girmiş ve günümüze kadar birçok zor durumdan geçerek büyük değişimler göstermiştir. Profesyonel olmak sorumluluk gerektirir” dedi.

Profesyonelleşme Yolunda Öğrenciden Beklentiler isimli konferansı ile Yrd. Doç. Dr. Kenan Gümüş “Profesyonelliğin tanımı, profesyonelleşme sürecinde hemşire öğrencilerden beklentiler neler ve hemşirelik mesleğinde inovasyon konularına dikkat çekmek istediğini” belirtti.

Bireysel ve Mesleki Gelişim İçin Sorumluluk ve Motivasyon konusunda bilgilerini paylaşan Yrd. Doç. Dr. Pınar Tekinsoy Kartın; bireysel ve mesleki gelişiminin boyutlarından, kendini tanımanın bireysel gelişimde önemli bir adım oluşundan, meslekte motivasyonu artırmak için herkesin bir rol üstlenmesi gerektiğinden bahsetti.

sağlık3

Özel Dal Hemşireliği-Alandan Deneyimler isimli konferansta Yrd. Doç. Dr. Filiz Özel özel dal hemşireliğinin profesyonelleşme için önemli olduğunu ve hemşirelikte branşlaşmayı sağlayan lisansüstü eğitimlerdeki ana bilim dalı programlarından bahsederken, Onkoloji Klinik Sorumlu Hemşiresi. Suzan EROĞLU “Klinikte yaşamış olduğu deneyimleri sempozyum katılımcıları ile paylaşırken özel dal hemşireliğinin bireyin mesleki gelişim ve motivasyonunu artırmadaki önemini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Serpil Özdemir, Hemşirelikte Araştırmanın Yeri ve Profesyonelleşmedeki Önemi isimli konferansında hemşirelikte daha fazla klinik çalışma yapılması gerektiğini, kaliteli çalışmaların kısa sürede bilime katkı sağlamasının sürdürülmesini vurguladı.

sağlık4

Sempozyumdaki diğer konuşmacı Doç. Dr. Selma Sabancıoğulları kariyer planlamada ve profesyonelleşmede profesyonel kimliğin önemini vurguladı. Sabancıoğulları; “Eğitim sürecinderol modeli öğretim elemanları, uygulama alanlarının verimliliği uygulama alanında profesyonel kimliği gelişmiş ve rol modeli alınabilecek hemşirelerin varlığı, uygulama alanındaki hemşirelerle etkileşimler, toplumun meslek hakkındaki algıları, profesyonel kimliğin gelişimini etkilemektedir.” dedi.

Sempozyumun son konuşmasını yapan ÖHDER Başkanı Öğrenci Hemşire İbrahim Kavaslar iş başvuru ölçütleri ve iş başvurusunda dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

Sempozyum programı içerisinde sanatsal ve kültürel faaliyet olarak müzik dinletisine ve sempozyum programı kapsamında Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi gezisi düzenlendi.

sağlık5

Sempozyum hakkında bilgi veren Sağlık Yüksekokul Müdürü ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Seval Müsüroğlu Sağlık Yüksekokulu olarak Rektörümüze, sempozyum düzenleme kurulunda yer alan Yrd. Doç. Dr. Kenan Gümüş’ e, Yrd. Doç. Dr. Nurhan Doğan’ a, Yrd. Doç. Dr. Mukaddes Örs’ e, Öğretim Görevlileri Aslı Yılmaz, Gonca Üstün, Merve Yurttaş ve Araştırma gGrevlisi Dr. Gamze Fışkın’a ve Üniversitemiz BAP birimine ve ÖHDER’e teşekkür etti.

Program sonunda tüm konuşmacılara üniversitemiz tarafından dikilen fidanların koordinatlarının yer aldığı sertifikalar takdim edildi.

sağlık6