''Gezdiğiniz Yerler Vizeye Dahil Değil!''

Üniversitemize yeni kayıt yaptıran öğrencilerin, yaşadıkları şehrin tarihini daha yakından tanımaları amacıyla düzenlenen 'Amasya Tarihine Yolculuk' adlı gezi programı bu yıl da düzenlendi.

gezi1

Üniversitemiz ile Amasya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Gençlik Merkezinin organizasyonuyla bu yıl beşincisi düzenlenen geziye yaklaşık 200 Amasya Üniversiteli genç katıldı.

gezi4

Amasya'nın tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret eden öğrencilere Gençlik Merkezi Müdürü Şahin Gümüş ve gençlik liderleri eşlik etti. Gezinin bir bölümünde gençlerle bir araya gelen İlimiz Valisi Dr. Osman Varol, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdullah Kodek öğrencilerle bol bol sohbet ettiler.

gezi3

Tarihi gezi boyunca gençlere refakat eden Amasya Gençlik Merkezi Müdürü Şahin Gümüş, "Amasya'nın tarihi, kültürel, doğal ve sanatsal özelliklerini; ilimize dışarıdan gelen üniversite öğrencilerine gerçekleştireceğimiz 'Amasya Tarihine Yolculuk' gezi programı ile anlatmak istiyoruz. Amasya tarihini daha yakında tanıyan bir üniversite gençliği oluşturmak temel amacımız.'' sözleriyle gezinin amacını özetledi.

Amasya Belediyesi Pirler Parkında bir araya gelen protokol ve öğrenciler öğle yemeği yedi. Burada bir konuşma yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdullah Kodek, gezi projesine ‘Yaşadığınız şehri severseniz daha mutlu olursunuz; mutluluk da başarıyı tetikler’ anlayışıyla başladıklarını söyledi. Amasya’da öğrenim gören yükseköğretim gençliğine şehri sevdirmeyi amaçladıklarını kaydeden Kodek; gençlerin öğrenimleri bittiğinde Amasya'dan güzel anılarla ayrılmalarını istediklerini ifade etti.

gezi6

Programda bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay; öğrencilerimizin yüzde 90’a yakınının Amasya dışından geldiğini söyleterek ''8 bin 500 yıllık tarihe sahip Amasya’mızın tarihi, kültürel, doğal ve sanatsal özelliklerini her fırsatta gençlerimize anlatmalıyız, öğretmeliyiz. Anadolu'nun dünya kültür mirasına sunduğu eserleri gençlere iyi bir şekilde tanıtmalıyız ki sokaklarında dolaştıkları şehirlere sahip çıksınlar. Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen öğrencilerimizin böyle geziler vesilesiyle tanışmasını kaynaşmasını arzuluyoruz.'' ifadelerini kullandı.

gezi7

Yaklaşan vize sınavlarına da değine Rektörümüz Orbay; gençlerin gezmeyi sevmesine atıf yaparak ‘gezdiğiniz yerler vizeye dahil değildir’ göndermesi salonu güldürdü. Orbay gençlere sınavlarda başarılar diledi.

Bir konuşma da Belediye Başkanı Cafer Özdemir yaptı. Amasya’nın özel bir şehir olduğunu söyleyen Özdemir; gençlerin Amasya’nın tarihi dokusunun farkına varmaları durumunda şehri daha da çok seveceklerini belirtti.

Vali Dr. Osman Varol ise yaptığı konuşmada “Çoğunuz birinci sınıf öğrencisiniz ve hayatınızın farklı bir dönemini geçiriyorsunuz. Üniversiteye başlama ve hayatınızın çizgisini belirleme heyecanı içerisindesiniz. Bir yandan da muhtemelen alışık olduğunuz yaşamınızdan ve ailelerinizden uzakta ilk deneyimlerinizi yaşıyorsunuz. Karakterinizin iyice oturacağı hem geleceğe yönelik yolunuzu belirleyeceğiniz hem de bireysel tecrübeler kazanacağınız bu zorlu ve güzel dönemde sizlere başarılar diliyorum. Bu güzel deneyimler, sizleri çok güçlü kılacak birtakım şeylerin temeli olacaktır. Bu dönemi Amasya gibi bir şehirde yaşadığınız için sizleri kutluyorum.’’ cümlelerini kaydetti.

Varol sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Yeni bir şehre geldiniz. Gerçekten bu şehir genel olarak insanlık tarihinden beri çok önemli izler barındırıyor. Özel olarak da Türk İslam Tarihinden çok önemli izler barındırıyor. Bizler öyle yetişmeliyiz ki bir yandan dünyayla akademik olarak yarışmalıyız bir yandan da onlara ders verecek kadar manevi ve milli değerlerimize sahip çıkacak şekilde yetişmeliyiz. Bu ikisini başarabilirsek gerçekten ülkemiz daha ilerilere taşınacaktır. Bu tip etkinlikler çevrenizi tanıma, çevrenizden etkilenme anlamında güzel bir projedir. Bu faaliyette emeği geçen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yöneticilerine, çalışanlarına ve gönüllülerine; ayrıca bu tür faaliyetlerde destek olan Belediye Başkanımıza, Rektörümüze ve ekiplerine katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.”

gezi8

Gençler Geziden Memnun

Gençler de geziden çok memnun kaldıklarını ifade ederek her gün önünden geçtikleri yerlerin aslında ne kadar önemli ve değerli olduğunu öğrendiklerini, Amasya gibi birçok tarihi dönemi bünyesinde barındıran huzur ortamının hakim olduğu bir şehirde olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söylediler. Ayrıca gençler, Amasya’daki kurumların gençlere sahip çıkmasının, değer vermesinin kendilerini özel hissettirdiğini ve bunun eğitim-öğretim hayatındaki motivasyonlarını olumlu yönde etkileyeceğini kaydettiler.

Amasya Tarihine Yolculuk gezi programında öğrencilerimiz Ferhat ile Şirin Âşıklar Müzesi-Ferhat Su Kanalı, Gök Medrese, Amasya Müzesi, Sultan 2. Bayezid Külliyesi-Minyatür - Amasya-EI Yazması Eserlerin gezdirilmesi, Yalıboyu Evleri -Şehzadeler Gezi Yolu, Pirler Parkı, Hazeranlar Konağı, Şehzadeler Müzesi, Yavuz Selim Meydanı, Sabuncuoğlu Şerafettin Tıp Müzesi, Saraydüzü Kışla Binası, Büyükağa Medresesini görüp inceleme fırsatı buldular.