Biyoinformatik Çalıştayı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Proje Birimi (BAP) desteği ve Gebze Teknik Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen Uygulamalı Biyoinformatik Çalıştayı gerçekleştirildi. İpekköy Yerleşkesi konferans salonunda yapılan çalıştay açılış programına Rektör Yardımcımız Prof.Dr. Telhat Özdoğan, Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Tuba Yıldırım, davetli konuşmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

biyoinformatik

Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Tuba Yıldırım yaptığı açılış konuşmasında şu cümleleri kaydetti:

‘’Ülkemizde moleküler biyoloji alanında lisans veya lisansüstü uygulamalı eğitim programları oldukça az düzenlenmektedir ve mevcut yüksek eğitim programlarında sınırlı sayıda uygulama olanağı sunulmaktadır. Genellikle moleküler biyoloji laboratuvar çalışmalarının uzun zaman alması, kullanılan sarf ve kimyasallar için yüksek bütçelere gereksinim duyulması ve gelişmiş bir alt yapı, makine-teçhizat gerektirdiğinden dolayı sadece teorik eğitim tercih edilmektedir.

Biyoinformatik; biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik, biyokimya, istatistik, bilgisayar bilimleri ve elektrik-elektronik mühendisliği gibi birçok alanın, DNA ve protein veritabanları üzerine odaklanması sonucu ortaya çıkan çok disiplinli bir araştırma alanıdır.

çalıştay-biyo

İnsan Genom Projesi’nden bu yana etkinliği tüm dünyada artmakta ve genom projeleri sonucunda ortaya çıkan verilerin değerlendirilmesine yönelik birçok yazılım sürekli olarak geliştirilmektedir.

21. yüzyılın en önemli bilim alanı olarak nitelendirilen bu bilim dalına, dünyanın önde gelen ülkeleri çok ciddi yatırımlar yapmaktadır.

Yeni Nesil Dizileme yöntemleri ile elde edilen verilerin analizinin daha sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için biyoinformatik araştırmacıları tarafından yeni algoritmalar, yöntemler, veri tabanları ve analiz araçları geliştirilmektedir.

çalıştay-biyo1

Farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin katılımlarıyla, yeni nesil dizileme, kanser ve biyoinformatik veri tabanları gibi konularda, teorik bilgi verilmesinin yanı sıra yaygın olarak kullanılan biyoinformatik araçlar ile ilgili uygulamalar da yapılarak özellikle lisansüstü öğrencilerin bu konudaki bilgi birikimine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Bu çerçevede, bilimsel iş birliğini artırmaya yönelik ve bilim insanları arasında bilgi alışverişinin yapıldığı bir ortam oluşturulacaktır.

Çalıştayın ortaklarından Gebze Teknik Üniversitesini temsilen Prof. Dr. Gönül Yenilmez Çiftçi ise yaptığı konuşmada bilimsel ortaklıkların önemine vurgu yaparak bu ortaklıkların ürünü olan çalıştayların genç akademisyenler için bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Telhat Özdoğan ise çalıştayların bilimsel ortaklıkların en önemli paylaşım alanlarından biri olduğunu ifade ederek; genç araştırmacıların mümkün olduğunca bu ortamlardan istifade etmelerini istedi. Özdoğan çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Çalıştay programı açılış konuşmalarının ardından Bahçeşehir Üniversitesinden Doç. Dr. Serdar Durdağı’nın İlaç Modellemesi sunumuyla devam etti.

çalıştay-biyo2

İki gün boyunca süren çalıştay kapsamında yapılan oturumlarda kanser, hücre ölümü, yeni nesil dizileme teknolojileri gibi konularda çeşitli sunumlar yapıldı.