Atatürk Türk Gençliğine Her Zaman Güvendi

10 Kasım Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 80’inci ölüm yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Atatürk ve Gençlik konulu bir konferans düzenlendi. İpekköy Yerleşkesi konferans salonunda düzenlenen programda Dr. Öğretim Üyesi Turgut İleri Atatürk’ün Türk gençliğine verdiği önemi ve gençlerden beklentilerini anlattı. Programa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kemal Polat, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız M. Fatih Köksal’ın yanı sıra birçok öğrenci ve personel katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı M. Fatih Köksal Atatürk’ün büyük bir deha, devlet adamı, asker, insan ve siyasetçi olduğunu söyledi.

Atatürk Türk Gençliğine Her Zaman Güvendi 05

Mustafa Kemal Atatürk’ün her yönüyle örnek bir insan olduğunun altını çizen Köksal; Atatürk’ün Türk adını yeniden hatırlattığını belirterek Göktürklerden sonra Türk adıyla kurulan ilk Türk devletinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti olduğunu kaydetti. Köksal; ‘’Bugün rahatlıkla ibadetimizi yapabiliyorsak, camilerimizde ezan okunabiliyorsa, bayrağımız şanlı şanlı dalgalanabiliyorsa bu Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı sayesindedir.’’ dedi.

Dr. Turgut İleri Atatürk ve Gençlik başlıklı konferansında Atatürk’ün her zaman Türk gençliğine güvendiğini ve ‘Tüm Ümidim gençliktedir’ dediğini belirtti.

Atatürk Türk Gençliğine Her Zaman Güvendi 01

İleri; 10 Kasım’ın bir yas günü olmaktan ziyade Atatürk’ü anlama, bıraktığı mirası tanıma, yaptıklarından dersler çıkarma ve genç kuşaklara yön verme bakımından istifade edilebilecek bir gün olduğunu söyledi.

Atatürk’ün gençlerle beraber yürümek istediğinin altını önemle çizen İleri; Nutuk’un son kısmında yer alan Gençliğe Hitabenin ‘Ey Türk Gençliği’ cümlesiyle başladığını ifade etti. Gençliğe Hitabede Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak ve kollamak görevinin gençlere verildiğini ifade eden İleri; ‘’Atatürk gençlere güvenerek, onların bütün engelleri ve zorlukları aşacak güce sahip olduklarına inanmıştır. Milleti geri götürmek isteyenler karşı tek çarenin gençlerde, genç fikirlerde olduğuna inanmıştır. Millî Mücadelenin başladığı 19 Mayıs gününü gençlere Gençlik ve Spor Bayramı olarak armağan etmiştir.’’ cümlelerini kaydetti.

Atatürk Türk Gençliğine Her Zaman Güvendi 02

Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni yaşatacak gençlerden kendilerini çok iyi yetiştirmelerini istediğini belirten İleri; Atatürk’e göre gençlik kavramının sadece yaşla ilişkilendirilemeyeceğini ve bu kavramının yaş sınırını aşarak fikri bir anlam kazandığını söyledi.

Atatürk’e göre doğruyu gören ve anlayan herkesin genç fikirli olduğunu kaydeden Dr. İleri; ‘’Ona göre gençlik inkılap, ilke ve ideolojisini benimseyip gelecek kuşaklara aktaracak kimsedir.’’ dedi.

Dr. İleri şöyle devam etti:

‘’Gençlik milli şuura sahip ve modern kültürlü olarak yetiştirilmelidir. Gençlerin sağlam ve olgun karakter taşımaları bilhassa önemlidir. Gençler almakta oldukları eğitim ve kültür ile insanlık meziyetlerinin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli sembolü olacaklardır.  Gençler çağdaş eğitim öğretim içinde yetişecekler müspet ilim ışıklarıyla donatılacaklardır. Atatürk’ün gözünde gençlik budur. Ülkemizin geleceğinde söz sahip olacak gençler; Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini genç bir bakış açısıyla tekrar tekrar okuyup gereğini yapmaya çalışacaksınız. Atatürk’ün; Türkiye Cumhuriyeti’ni koruma ve gelecek kuşaklar taşıma görevini sizlere verdiğini asla unutmayınız.’’

Atatürk Türk Gençliğine Her Zaman Güvendi 03

Konferans sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kemal Polat katkılarından dolayı Dr. İleriye teşekkür ederek  ‘fidan dikme sertifikası’ takdim etti.

Atatürk Türk Gençliğine Her Zaman Güvendi 04