Amasya Tarihine Işık Tutan Sergiye Yoğun İlgi

Üniversitemizce düzenlenen “Uluslararası Amasya Sempozyumu” “Dünden Bugüne Amasya” başlıklı fotoğraf sergisiyle başladı. Sergi açılışını Vali Dr. Osman Varol, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay yaptı. Sergide Amasya’nın 1858’de çekilen ilk fotoğrafı da yer aldı.

SERGİ1

Sergide Amasya üzerine yaptığı edebi çalışmalarla bilinen Araştırmacı Yazar Hüseyin Menç’in derlediği düne ait Amasya ve üniversitemiz öğretim elemanlarından Makbule Civelek Oruç, İ. Melih Yıldırım ve M. Burak Bilgin’e ait bugünün Amasya’sını anlatan şehrin muhtelif dönemlerine ait çoğu tarihe mal olmuş olaylar ve yapılarından oluşan 50 fotoğraf yer aldı.

SERGİ3

Sergiyle ilgili bilgi veren Menç; ‘’Sergide yer alan fotoğraflarla Amasya tarihine ışık tutmayı amaçladık. Fotoğraflarla Amasya’nın geçmişten günümüze yaşadığı sosyal ve fiziki değişimi dönüşümü ortaya koymayı amaçladık. Böylece fotoğraflar aracılığıyla dünle bugünkü Amasya arasına bir köprü kurmayı istedik. Esasında elimizde binlerce fotoğraf var. Binlerce fotoğrafın içerisinden sadece bir kısmını burada değerlendirdik. Bu fotoğraflar da bir ön bakış olarak ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.’’ dedi.

Üniversitemizin etkinliklerini ilgiyle takip ettiğini de sözlerine ekleyen Menç,‘’Yapılan etkinlikler halkla bütünleşmenin de ayrı bir yolu oluyor. Çünkü üniversitelerin şehirlere yaptığı katkı Amasya’da Amasya Üniversitesiyle kendini gösteriyor. Zira hem sosyal hem eğlence hem de kültür ve tarihsel yönden yeni yeni bilgilerin yeni yeni kişiler tarafından dile getirilmesinin de ayrı bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Üniversitemiz etkinliklerinden bir şehir halkı olarak son derece memnunum.'' ifadelerini kullandı.

SERGİ2

Sergide, Beyazıt Cami, Saat Kulesi, Pirler Parkı, Saraydüzü Kışla Binası gibi tarihi yapı ve mekanlara ait birçok etkileyici fotoğraf yer alıyor. Serginin en ilgi çekici parçaları arasında yer alan Beyazıt Camiye ait fotoğraflarda caminin 1939 yılındaki depremde ciddi hasar gördüğünü, minarelerinin büyük bir kısmının yıkıldığını ve yıllar önce cami bahçesi ve Yeşilırmak’ın arasında sadece küçük bir yaya yolu olduğuna tanıklık ediyoruz.

Sergi İpekköy Yerleşkesi konferans salonu fuaye alanında hafta boyunca ziyaret edilebilir.