Amasya Kongre Turizmi Alanında Cazibe Merkezi Oluyor

Üniversitemiz geçtiğimiz akademik yıl olduğu gibi 2017-2018 akademik yılı içerisinde de birçok sempozyum, kongre ve çalıştaya ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda Uygulamalı Biyoinformatik Çalıştayı, Suluova’nın Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı, Uluslararası Amasya Sempozyumunu geride bıraktığımız günlerde yoğun katılımla gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde ise Bankacılık ve Maliye Alanlarında İstihdam Olanakları Çalıştayı, Öğrencilerin Mesleki ve İletişim Becerilerinin Geliştirilmesi Eğitimi Çalıştayı, Akademisyenlere Yönelik Proje Hazırlama ve Yürütme Eğitimi Çalıştayı, Üniversite Sanayi İş birliği Çalıştayı, Uluslararası Dini Musiki Sempozyumu, Uluslararası Savaş ve Kültür Sempozyumu yapacağımız etkinliklerden sadece birkaçı.

Topluma Hizmet Etme Bilincinin Farkındayız

Bu konuda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay geçtiğimiz aylarda bir açıklama yapmış Amasya’yı kongre turizmi alanında cazibe merkezi yapma gayreti içerisinde olduklarını ifade etmişti. Orbay açıklamasında; “Üniversitemiz akademik yıl içerisinde pek çok bilimsel, kültürel, sportif ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Üniversitemizde oluşturmaya çalıştığımız nitelikli bir eğitim-öğretim ortamlarının yanı sıra, bilimsel araştırmalar ve topluma hizmet sorumluluğu bilincinden hareketle yapılan diğer tüm çalışmaların; önümüzdeki yıllarda çok değerli bilim, kültür, spor ve sanat insanlarının yetişmesine kaynaklık edeceğini düşünüyoruz. Üniversitemizin gerçekleştirdiği birbirinden farklı sempozyum, kongre ve çalıştay aynı zamanda Amasya’yı kongre turizmi alanında cazibe merkezi haline dönüştüreceğini umut ediyoruz. Valiliğimize, belediyemize ve destek veren tüm kurumlara, bilim insanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyoruz” cümlelerini kaydetmişti.

Rektörümüzün de temas ettiği gibi çok geniş yelpazede yapılan çalışmaların bir bölümünü ise Amasya ile ilgili yapılan etkinlikler oluşturuyor. Amasyalı vatandaşların da yoğun ilgisiyle gerçekleşen bu etkinliklerden biri ise geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi. ‘Uluslararası Amasya Sempozyumu’nda Amasya’nın sosyo-kültürel yapısı, gelenekleri, tarihi, müziği, yemekleri gibi birçok alanda yapılan bilimsel araştırmalar üniversitemiz çatısı altında tartışıldı. Toplamda 102 bildirinin sunulduğu sempozyum verileri önümüzdeki günlerde basılarak kamuoyuyla da paylaşılacak.

Bilim Şölenleriyle Amasya'yı Daha İyi Tanıyacağız

Amasya ile ilgili çalışmaların devamının geleceğini söyleyen Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız aynı zamanda Uluslararası Amasya Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Fatih Köksal bu kapsamda Hüseyin Hüsâmeddîn ve Amasya Tarihi ile Amasyalı Şairler başlıklı bilimsel şölenler düzenlemeyi planladıklarını ifade etti.

Önümüzdeki programlar için 'sempozyum' yerine ‘bilim şöleni’ gibi Türkçe bir söylemi tercih ettiklerini açıklayan Köksal, Uluslararası Amasya Sempozyumu ve Amasya ile ilgili yapılacak diğer çalışmalar için şu cümleleri kaydetti:

“Amasya, tarihte aldığı yerin önem ve değeri nispetinde çalışılmış bir şehir değildir. Tarihin yanı sıra dil ve folklor çalışmaları bakımından da Amasya'nın bâkir olduğunu söylersek yanlış olmaz. Esasen biz Amasya Üniversitesi ölçeğindeki üniversitelerin asli görevlerinden birinin yereldeki kültürel birikimin, maddi-manevî değerlerin ve mevcut bütün zenginliklerin ortaya çıkarılması olduğunu düşünüyoruz ve bu bilim şöleniyle yaptığımız tam da budur. Fakat bu çalışmaları henüz başlangıç olarak görüyoruz. Bundan sonra daha derinlemesine çalışmalarla bütün bu değerleri tanımaya ve tanıtmaya gayret edeceğiz. Bilim şölenlerinin yanı sıra tez çalışmalarıyla, projelerle Amasya'nın muazzam tarihî ve kültürel değerleri ortaya çıkarmalıyız. Bu noktada Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerimize büyük bir sorumluluk düşmektedir. Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay'ın bilim ve çalışma söz konusu olunca bütün kapıları sonuna kadar açan ve yüreklendiren tutumu azmimizi artırmakta, bize güç ve hız vermektedir. Bu bağlamda 2018'in bahar aylarında Hüseyin Hüsâmeddîn ve “Amasya Tarihi” başlıklı bilim şölenlerini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bir sonraki bilim şölenimizin konusu ise “Amasyalı Şairler” olacak. Bizden desteklerini esirgemeyen üniversitemiz yönetimine, tüm paydaşlarımıza, fakültemizin idari personeline, düzenleme kurulunda görev alan bütün meslektaşlarımıza ve aldıkları görevleri büyük bir şuurla yerine getirmek için ellerinden geleni esirgemeyen sevgili öğrencilerimize teşekkür ederiz.’’