Amasya'da İlk Koroner Anjiyografi Uygulaması Yapıldı

Üniversitemiz Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk ‘koroner anjiyografi işlemi’ başarıyla gerçekleştirildi. Bu gelişme ile sağlık alanındaki temel hedeflerimizden bir olan ‘hasta sevklerinin önüne geçme’ noktasında önemli bir adım daha atılmış oldu. İlk koroner anjiyografi işlemi, Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gökhan Keskin tarafından 84 yaşındaki Mehmet Aktaş isimli hastaya uygulandı.

anjiyo1

İlk Hasta 84 Yaşında

Aktaş'ın göğüs ağrısı şikâyeti ile acil servise başvurduğunu söyleyen Dr. Keskin hastaya yapılan tetkiklerin koroner arter tıkanması yönünden pozitif çıktığını belirtti. Bu aşamada hastaya koroner anjiyografi yapılmasına karar verdiklerini ifade eden Keskin; ilk koroner anjiyografinin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini kaydetti. Koroner anjiyografi işleminin bundan böyle Amasya’da da yapıldığını belirten Kardiyoloji Uzmanımız, bu gelişmeyle daha iyi imkanlarda hastalar için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

anjiyo

Sevklerin Büyük Oranını Kalp Damar Hastalıkları Oluşturuyor

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, "Kalp hastalıkları, ülkemizde sıkça rastlanan hastalıklardan bir tanesidir. İlimizden yapılan hasta sevklerinin yüzde 63'ünü kardiyovasküler sistem hastalıkları oluşturmaktadır. Bu hastalıkların büyük bir kısmını da her dakikasının hastalarımız için oldukça yüksek önem arz ettiği koroner anjiyografi ihtiyacı olan hastalarımız oluşturmaktadır. İlimize en yakın koroner anjiyografi uygulanabilecek mesafe ise en az bir saatlik mesafededir. Hastanemizde sunulmaya başlanılan bu hizmet sayesinde, hastalarımıza artık anında müdahale edebileceğiz.’’ dedi.

anjiyo2

Koroner Anjiyografi Ünitesinin açılmasıyla turizm kenti olan Amasya'da önemli bir tıbbi hizmet eksikliğinin de giderilmiş olacağını belirten Nergis; bu gelişmeyle kardiyovasküler sistem hastalıklarının teşhis ve tedavisinde vatandaşlarımızın çevre illere sevkinin de önüne geçileceğini kaydetti. Dr. Nergis; ‘’Koroner Anjiyografi Ünitesinin hizmete açılmasında bize her türlü desteği veren başta Valimiz Dr. Osman Varol'a, Milletvekillerimiz Prof. Dr. Naci Bostancı ve Haluk İpek’e, Belediye Başkanımız Cafer Özdemir’e, Amasya Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay'a ve Sağlık Bakanlığımız yetkililerine şahsım, kurumum ve Amasya halkı adına teşekkür eder, ilimiz için hayırlı olmasını dilerim.” ifadelerini kullandı.

anjiyo4

Sevklerin Önüne Geçiyoruz

Koroner Anjiyografi Ünitesini yerinde inceleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ise ilk koroner anjiyografi hastası Mehmet Aktaş’a geçmiş olsun dileklerini ileterek her hizmetin vatandaşlarımızın refahı için olduğunu kaydetti.

Amasya Üniversitesi olarak 2017 yılından bugüne kadar önemli gündemlerimizden birinin de ‘sağlık’ olduğuna dikkat çeken Orbay, bu bağlamda, Tıp Fakültesindeki dahili ve cerrahi branşlardaki öğretim üyesi sayısının her geçen gün artırıldığını; buradaki kadroların iş birliği protokolü kapsamında Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışmalarını sürdürdüğünü, Tıp Fakültesine ilk kez öğrenci alındığını, Sağlık Bilimleri Enstitüsünün açıldığını,  Sağlık Yüksekokulunun kapatılarak  Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüştürüldüğünü söyledi.

anjiyo6

Hasta sevk istatistikleri incelendiğinde sevklerinin en çok kardiyovasküler sistem hastalıklarından kaynaklandığını kaydeden Orbay, ‘’Hasta sevklerinin önüne geçmek amacıyla Sağlık Bakanlığımız, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve öğretim üyelerimizle birlikte anjiyo ünitesini hayata geçirdik. Bundan sonra sadece ilimize değil bölgemizdeki Erbaa, Turhal, Vezirköprü gibi ilçeler ile Amasya’nın tüm ilçeleri ve diğer illerimizdeki hastalara da 7/24 hizmet verme gayreti içerisinde olacağız. Fiziki ve akademik gerekçelerle yapılamamış ameliyatlar artık Amasya’da da yapılabilecek. Bu konuda milletvekillerimize, valiliğimize, belediye başkanlığımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

7/24 Hastalarımızın Hizmetindeyiz

Ölümlerin en sık görülen nedeninin kalp-damar hastalıkları olduğunu söyleyen Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Özbay ise; yaşlı nüfusunun fazlalığını da ekleyince ilimizde bu oranın Türkiye ortalamasın biraz daha üstünde olabileceğini kaydetti.

anjiyo7

Kalp hastalığının kesin tanısının anjio ile yapılabildiğini söyleyen Özbay; kalp krizi geçiren hastalarda erken anjiyonun hem hayat kurtardığını hem de hastanın uzun dönemde yaşam kalitesini artırdığını belirtti.

Koroner Anjiyografi Ünitesindeki anjiyo cihazının tüm dünyada da kullanılan oldukça gelişmiş bir model olduğunu belirten Dr. Özbay; erken müdahalenin önemine dikkat çekerek 7/24 hastaların hizmetinde olduklarını kaydetti.

Koroner Anjiyografi Ünitesinin ilimize çok büyük katkısı olacağını ifade eden Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı; ‘’Sadece acil sevklerin yüzde 63’ünü anjiyo hastaları oluşturuyor. Ayaktan gidip anjiyo olanlar da eklenince bu oran çok daha yukarılara çıkıyor.  Bu ise toplamda yıllık 2 bin 500 hasta demektir. Hedefimiz bu rakamı sıfıra indirmek.’’ dedi.

anjiyo6 (1)

Kalbimizi nasıl koruyacağımıza dair önemli bilgileri de paylaşan Özbay; sigaradan uzak durulması gerektiğini ve düzenli egzersizin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Hipertansiyon ve şeker hastası olanların tedavilerine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Özbay; kilo almamaya dikkat edilip, işlenmiş gıdalardan da uzak durulması gerektiğinin altını da önemle çizdi.