Uluslararası Öğrencilerimiz Çanakkale Şehitliğini Ziyaret Etti

Üniversitemiz Rektörlüğü uluslararası öğrencilerimiz için Çanakkale Şehitliği Anıtı gezisi düzenledi. Uluslararası öğrencilerimizin Türkiye’de en çok görmek istedikleri yerin Çanakkale Şehitliği olduğunu dile getirmeleri üzerine Rektörlüğümüzce gezi organize edildi. Böylece öğrencilerimiz Türk tarihinin en şanlı destanlarından birinin yazıldığı Çanakkale Şehitliği Anıtını ziyaret etme imkânı buldular. Öğrencilere gezi boyunca Merzifon Meslek Yüksekokulu Gazetecilik ve Haberleşme Bölümü Öğretim Görevlisi Emin Akın ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Şube Müdürü Filiz Deniz refakat etti.

öğr 4

Gördüklerinden ve anlatılanlardan çok etkilendiğini söyleyen Senegalli öğrencimiz Ahmet Dame Guaye, Çanakkale Şehitliğinden tüm insanlığın öğreneceği çok şey olduğunu ve tüm dünya gençlerinin Şehitliği ziyaret etmesini gerektiğini söyledi.

Filistinli öğrencimiz Hüsni Tawayheh ise Şehitlik ziyareti boyunca tüm arkadaşlarıyla beraber çok duygusal anlar yaşadıklarını Çanakkale Savaşının sadece Türkler için değil tüm Müslüman alemi için anlamının çok büyük olduğunu kaydetti. Kudüslü şehitlerin mezarlarını görünce çok duygulandığını söyleyen öğrencimiz tarihten ders alınması ve dış güçlerin oyununa gelerek Müslümanların birbirleriyle savaşmaması gerektiğini ifade etti.

öğr 2

Somalili öğrencimiz Farhiya Hassan Mohamed ise gezinin manevi ve kültürel boyutunun yanında yeni arkadaşlıklar kurmak bağlamında da çok verimli geçtiğini söyledi.

Kırgızistanlı öğrencimiz Kalygul Nurlan Kyzy da Çanakkale Savaşını tarih kitaplarından okuduğunu fakat bilmediği birçok şeyin olduğunu gezi sırasında öğrendiğini, rehberin kendilerine çok etraflıca bilgi verdiğini ve o anları tekrar yaşıyormuş gibi hissettiklerini söyledi. Gezi boyunca yeni arkadaşlıklar da kurulduğunu söyleyen öğrencimiz ülkelerin kültürlerine dair birçok yeni bilgi de öğrendiğini sözlerine ekledi.

öğr 1

Gezi boyunca öğrencilere refakat eden Öğretim Görevlisi Emin Akın uluslararası öğrencilerin meraklı ve özgüvenlerinin çok yüksek olduğunu ifade ederek ‘’Öğrencilerimiz tüm şehitliği büyük bir titizlikle ziyaret edip rehberimizi soru yağmuruna tuttular. 1915 yılında büyük bir kahramanlık gösterilerek dünyanın en güçlü ülkelerinin ordularına geçit verilmeyen Çanakkale'de cepheleri, şehitliği ve Seyit Onbaşı Anıtı’nı ziyaret ettiler.  Çanakkale destanının yazıldığı toprakları tanıyan uluslararası gençler, zor şartlarda kazanılan zaferin hikâyesini büyük bir ilgiyle dinlediler. Bizler de bu vesileyle gençlerimize bu imkânı tanıyan Rektörümüz nezdinde Amasya Üniversitesi yönetimine teşekkür ediyoruz.’’ dedi.

Gezide öğrencilere eşlik eden Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından Şube Müdürü Filiz Deniz öğrencilerle çok uyumlu bir gezi gerçekleştirdiklerini gençlerin sevinç ve hüznü aynı anda yaşadıklarını ifade etti.

öğr 3

Öğrenciler gezi sonrası Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay’da ziyaret ederek gezi ile ilgili izlenimlerini aktararak teşekkürlerini ilettiler.

Kültürel etkileşimi çok önemsediklerini kaydeden Rektörümüz Orbay; ‘’Uluslararası öğrencilerimizi aynı zamanda birer kültür elçisi olarak da görüyoruz. 22 farklı ülkeden onlarca uluslararası öğrencimiz var; burada onların en iyi eğitimi almaları için tüm imkanlarımızı seferber ederken aynı zamanda da ülkemizin milli, manevi ve kültürel değerlerini de öğrenmelerini istiyoruz. Öğrencilerimizin geziden yeni bilgilerle, mutlu olarak dönmeleri bizleri de ziyadesiyle memnun etmiştir.’’ cümlelerini kaydetti.

öğr 5