Kanserden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

1-7 Nisan Kanser haftası etkinlikleri kapsamında Amasya İl Sağlık Müdürlüğü ve üniversitemiz Sağlık Gönüllüleri Kulübü iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte kanserle mücadele de erken teşhisin önemine dikkat çekildi. Sabuncuoğlu Şefereddin Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Volkan Taşova ve Toplum Sağlığı Merkezinden Diyetisyen Saliha Işık’ın konuşmacı olarak katıldığı program Eğitim Fakültesi konferans salonunda yapıldı.

Konferansa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Cansaran, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Keziban Orbay, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Erman Zengin, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Özgür Dalkıran, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Yusuf Sarı, vatandaşlar ve öğrencileri katıldı.

Sunumunda kanserde farkındalık ve tarama yöntemleri hakkında bilgi veren Dr. Volkan Taşova; ülkemizde resmi verilere göre yılda 97 bin erkek ve 62 bin kadının kansere yakalandığını söyledi.

Kanserin kısa sürede aşırı kilo kaybı, açıklanamayan ateş, halsizlik, geçmeyen ağrılar, cilt değişiklikleri, dışkılama ve idrar yapma alışkanlığında değişiklik gibi belirtileri olduğunu söyleyen Dr. Taşova; ülkemizde kardiyovasküler hastalıklardan sonra en çok ölüme sebep veren hastalığın kanser olduğunu kaydetti.

Kanser çeşitleri, belirtileri ve nedenleri hakkında bilgi veren Dr. Taşova; kanser tedavisinin birçok birimi ilgilendiren bir ekip işi olduğunu ifade etti. Kanserden korunmada en önemli sorumluluğun kişinin kendisine düştüğünü kaydeden Taşova; sigara içmeyerek, alkol kullanmayarak, beslenmeye dikkat ederek ve Bakanlığın tarama programlarına uyarak kanserle mücadele edilebileceğini söyledi.

Toplum Sağlığı Merkezinden Diyetisyen Saliha Işık ise birçok hastalıkta olduğu gibi kanserin de beslenme ile ilişkisi olduğunu; hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenmenin bir yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Beslenmenin açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının istediği şeyleri yemek olmadığını kaydeden Işık; beslenmenin, insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda alıp vücutta kullanabilmesi olduğunu söyledi.

Dört besin grubu olduğunu ve bunların vücutta çeşitli görevleri olduğunu kaydeden Diyetisyen Işık; kemik gelişimi, büyüme ve dokuların gelişimi için süt ve süt ürünleri; kan yapımında, hücrelerin yenilenmesinde önemli bir faktör olan protein bakımından zengin grup et, yumurta ve kuru baklagiller; vitamin, mineraller bakımında zengin, kan yapımı, diş sağlığı, bağırsakların düzenli  çalışması için önemli bir grup olan sebze ve meyveler ile  ekmek ve tahıldan oluşan grupların tüketilmesinin önemine dikkat çekti.

Ekmek tüketimin önemine de değine Işık; ekmeği tamamen hayatımızdan çıkartmamamız gerektiğini beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, tahıllı ekmek tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Besin çeşitliliğinin çok önemli olduğunu söyleyen Işık; ‘’Masamızda her renk besin bulunsun; ama miktarı kontrol edelim. Günde mutlaka üç öğün tüketelim. Mutlaka günde iki litre su tüketmeliyiz; susamayı beklemeden su içmeliyiz.’’ dedi.

Beslenmenin kanser oluşumuna etki ettiği gibi; kanserin de kişinin beslenmesine etki ettiğini kaydeden Diyetisyen Işık; kanserin nedenleri arasında yanlış beslenme ve hareketsiz yaşamın da yer aldığını; bir araştırmaya göre dengesiz beslenmenin kanser oluşumuna yüzde 35 etki ettiğini belirtti.

Işık; sigara, tuz, şeker, un, yağ, işlenmiş gıdalar, gazlı içeceklerden de uzak durulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Program sonunda Prof. Dr. Arzu Cansaran, Prof. Dr. Keziban Orbay, Uzm. Dr. Erman Zengin konuşmacılara katkılarında dolayı teşekkür ederek fidan dikme sertifikası ve çiçek takdim ettiler. Program kapsamımda bir de çekiliş düzenlenerek iki kişiye bisiklet hediye edildi.

kanser 4

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında yapılan yürüyüşe katıldı.